sâmbătă, 20 martie 2010

Experiența unei burse ERASMUS 5 - Sfaturi Utile

0 Comentarii
Dupa cum am promis, revin (într-un sfârșit!) cu sfaturi!! În ordinea în care îmi vin în minte:
1. Din câte știu banii îți vor veni înainte să pleci. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Au venit cu 2 săptămâni înainte de plecare.. 4.500 euro, 9 luni de supraviețuire. Cam bataie de joc, nu zic de ce deocamdată. Orice sumă de bani, venită de undeva egal comisioane plătite pe la diverse lipitori și birocrați nevrotici. Booon... acum ce facem cum banii? Cum iî păstram cel mai bine? În primul rând, caută ofertele cele mai bune la băncile ce au un program special pentru studenti. Vă recomand cu cea mai mare căldură ING pentru tineri, pentru că îm primul rând știi în permanență cât ai cheltuit, pe ce ai cheltuit, la ce comerciant ai dat, în orice parte al globului pământesc ai fi, folosind homebanking. Nu te speria, nici eu nu am știut din prima ce e, dar găsește un nene draguț la un sediu oarecare și întreabă de ofertă. Apoi am uitat sa precizez că ai și ceva dobândă lunară, iar la 4.500 euro va fi cât de cât acolo o sumă pe care o vei primi lunar. Un alt beneficiu ING ar fi că nu există nici un comision pentru tranzacțiile efectuate la comercianții din întraga lume din câte știu (în UK sigur nu există comisiune de genul). Să vă dau un exemplu: mă duc în supermarket, îmi cumpar o pâine la o liră, plătesc cu cardul, ajung acasă, verific contul pe net, îmi apare lira cheltuită, numele comerciantului unde am efectuat plata, data..etc. De fapt vor fi afisați câti lei ai cheltuit la cursul zilei respective și din propria experiență nu e nici cel mai bun, nici cel mai jalnic. E chiar OK. Singura dată când vi se va percepe comision, va fi atunci când efectuați o extragere de la un ATM. Pentru mai multe detalii asupra comisioanelor în acel caz, întrebați la bancă. A doua variantă ar fi să va cumpărați de toți banii lire, euro sau ce o mai fi și mergeți cu ei cash la voi. Mie personal nu mi-a plăcut să am cash, dar acum depinde de fiecare cum cheltuie banii, eu de exemplu, am etras de la ATM din UK cam 2.700 lire, cate 300 de lire la fiecare tranzacție (în UK e o lege stupidă și nu poți scoate mai mult de 300 pe zi, dar am reușit să scot mai mult, numai că eram limitat la 300 per extragere) și vă dați seama că am pierdut ceva bani datorită comisioanele practicate de ING când extragi de la ATM-uri din străinătate. Când e vorba de comercianți și plata cu cardul, nimic de comentat. Ca și o concluzie, analizați-vă bine opțiunile pentru a avea cât mai puține pierderi. Poți pleca cu cash și să-ți deschizi cont în străinătate de ex, sunt destule variante, importantă e analiza lor, a cheltuielilor posibile (gândiți-vă că nu o să plătiți numai pe la comercianți cu cardul, o să aveți chirie, care de cele mai multe ori înseamnă virarea uneo sume de bani în contul proprietarului, apoi alegeți varianta cu cele mai putine pierderi. În cazul meu, cred că ideal ar fi fost să am 50/50 cash și bani în cont.
P.S.  Când luați în calcul variantele, gândiți-vă că deja porniți cu o pierdere: aveți bursa în cont, în euro, dar nu-i vedeți decât pe fluturaș la ATM, când extrageți, primiți lei, indiferent dacă cereți de la bancă sau ATM direct. Deci euro va fi convertit în lei și aici e punctul de plecare pentru moneda pe care o dorești în cazul în care pleci cu niște cash. Pentru început recomand 500-600 euro/lire la voi cash.

2. Despre biletul de avion am precizat, cum aflați rezervarea să fie făcută.

3. Probabil că nu vei studia într-o capitală mai mult ca sigur, drept urmare de cele mai multe ori avionul nu ajunge în orașul dorit, așa că intereseaza-te pe net sau la colegii tăi care au mai plecat cu Erasmus în acea țară ce mijloc de transport ai de la aeroport până la destinație. Vei fi surprins să descoperi rute extrem de ieftine.

4. Planifica-ți călatoria! Fă rezervări de pe net pentru bilete de tren/autocar din timp, cu atât mai repede, cu atât mai bine (mai ieftin). Pentru că nu am făcut asta am plătit destul de mult pentru un bilet de tren din Londra achiziționat în ziua în care am ajuns.

5. Atenție! (În principal sfatul se adresează celor ce vor pleca în UK, dar e posibil să se aplice și pentru alte țări). Există anumite reduceri pentru tineri pentru mijloacele de transport (tren/autocar), indiferent dacă ești student sau nu. Analizează situația, vezi ce îți convine mai mult și achiziționează o reducere valabilă pentru un an de zile pentru mijlocul cu care vei circula mai des.

6. Pentru orice alte nelămuriri sau în cazul în care am mai omis câte ceva, leave a message :)

(va urma)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats