duminică, 30 mai 2010

Homeopatia, păcăleala contemporană

0 Comentarii
Homeopatia este destul de ”la modă” în zilele noaste. Cineva suferă de o afecțiune sau dacă îl doare capul, apelează la miraculoasele substanțe homeopate și ca prin minune trece durerea. Dar ce se întâmplă cu exactitate? Ce este homeopatia?

Teoria homeopatiei a fost dezvoltată de medicul saxon Samuel Hahnemann (1755–1843), enunţată în 1796 şi extinsă în lucrarea "Organon-ul artei de a vindeca" (1810), în urma experimentelor pe oameni sănătoşi cu substanţe diferite, care au indus simptome asemănătoare cu simptomele prezentate de bolnavi. Nici observaţiile, nici fundamentarea nu îndeplinesc condiţiile minime pentru a fi considerate ştiinţifice. Aşa-numitele experimente patogenetice (provinguri) făcute de homeopaţi nu au nicio legătură cu afecţiunile care ar trebui tratate, se realizează cu o altă diluţie, şi sunt oricum extrem de subiective. Testele ştiinţifice (folosind metoda dublului orb, binecunoscută pentru probitatea ei) au arătat că tratamentele homeopatice au acelaşi efect cu placebo.
Doctrina homeopată - legea similitudinii - recomandă un remediu care, ca substanţă administrată în doză subponderală unui subiect sănătos, ar produce un set similar de simptome cu cele care se regăsesc la pacientul bolnav. Acest remediu este administrat uzual într-o concentraţie extrem de scăzută, preparată printr-o procedură numită potenţare, care se presupune că ar imprima diluţiei mai multă putere terapeutică. Pentru acest "proces" nu există o explicaţie satisfăcătoare, fiind doar o rămăşiţă pseudoştiinţifică din epoca alchimiei, când noţiunile de germeni sau molecule nu erau cunoscute sau înţelese. Descoperirile ulterioare teoriei lui Hahnemann, cum ar fi dimensiunea atomilor (Loschmidt, 1865) sau sinteza ureei (Friedrich Wöhler, 1828) au adus lămuriri mai clare. O soluţie atât de diluată cum e o doză homeopatică, nu mai conţine nici măcar o moleculă din substanţa iniţială dincolo de diluţia 11 centesimală, deci nu mai poate avea efecte terapeutice. Actualmente proponenţii homeopatiei au emis ipoteza existenţei unei "memorii" a apei, deşi nici acest fenomen nu se bucură nici de suport teoretic, nici de confirmare practică.

Remediile homeopate
Remediile homeopate sunt substanţe diluate şi dinamizate prescrise după legea similitudinii în doze de obicei infinitezimale. Farmacopeea franceză defineşte medicamentele homeopate ca preparate obţinute prin metoda diluţiilor succesive. Dintre formele cele mai des întâlnite sunt:
*Tincturile primare
*Soluţiile
*Soluţiile oftalmice
*Soluţiile injectabile
*Unguentele
*Supozitoarele
*Trituraţiile
*Tabletele
*Globulele
Tincturile primare se definesc ca preparate lichide extractive rezultate din amestecarea sucului proaspăt presat din plante, cu alcool sau prin extracţie din plante, părţi de plante proaspete sau uscate. Soluţiile sunt preparate obţinute prin dizolvarea substanţelor medicamentoase în solvenţi adecvaţi. În funcţie de solventul utilizat la preparare pot fi apoase sau hidroalcoolice.

Pericolele tratamentului homeopat
Diluţiile homeopatice nu au niciun efect direct (dincolo de efectul placebo), dar tratamentul homeopat poate fi periculos datorită tentaţiei de a evita tratamentul medical real, mai eficace. De exemplu, actriţa olandeză de success Sylvia Millecam a murit de cancer, la 45 de ani, la doi ani de la diagnostic, datorită opţiunii de a apela la un tratament alternativ în locul celui medical.

Presupunerea conform căreia homeopatia vindecă sau ameliorează boli sau stări patologice nu este bazată pe niciun studiu ştiinţific, toate cercetările aprofundate arătând o rată de succes egală cu cazul în care nu s-ar fi aplicat niciun tratament. Nici teoretic nu există vreun motiv pentru a presupune că o substanţă diluată dincolo de limita prezenţei ei fizice într-o soluţie ar putea influenţa ceva.

Fundaţia ştiinţifică James Randi oferă un premiu de un milion dolari SUA oricui poate dovedi eficienţa homeopatiei. Până acum nimeni nu a trecut nici măcar de testele preliminarii în revendicarea premiului.

Treziți-vă la realitate, oameni buni și nu mai dormitați în ignoranță și prostie. Cercetați, studiați, căutați dovezi! Vorbele goale nu țin locul cercetării științifice.

În continuare vă las în compania unui cercetător contemporan, profesor la Oxford, ce își pune câteva semne de întrebare cu privire la metodele homeopate și chiar le explică efectul... placebo.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats