duminică, 13 iunie 2010

Anne Rice - Interviu cu un vampir (Cronicile Vamipirilor I)

0 Comentarii
Poate nu mulți știu că filmul Interviu cu un vampir e de fapt ecranizarea primei cărți din seria Cronicile vapirilor, de Anne Rice. Spre deosebire de film, romanul e abundent de amănunte ce nu pot fi redate într-un film, amănunte și scene ce trezesc imaginația, fiorul, suspansul, dezgustul, simpatii sau antipatii față de diverse personaje. Blestemul filmului a făcut ca în mintea mea să-mi imginez actorii din film în momentul lecturii, dar chiar și așa, e doar un amănunt nesemnificativ ce nu strică savoarea cărții.
Romanul debutează destul de brusc, într-o atmosferă destinsă, unde personajul nostru retrăiește amintiri din viața sa, povestindu-le unui reporter. Firul narativ este succint, captivant, trezind adesea dorința de nu mai lasă din mână cartea până nu o termini.
Acțiunea se desfășoară în două planuri, un fel de povestire în ramă, prezentul în antiteză cu trecutul rememorat. Momentele de tensiune nu lipsesc, le fel și răstunările de situație precum si imposibilul ce poate fi oricând posibil în acest roman.
Mi-a plăcut foarte mult imaginea clasică a vampirului, a cărui supraviețuire poate fi posibilă doar luând viața muritorilor; creatură malefică contradictorie cu tot ce e legat de bine, lumină, viață și uman. Creatură ce nu e capabilă de compasiune și iubire sau de orice alt sentiment specific oamenilor. Dar ce se întâmplă când renașterea la o nouă viață, o renaștere spre imortalitate nu înseamnă și pierderea umanității? Răspunsul îl oferă Anne Rice în prima sa carte din seria Croncile Vampirilor, pe care o puteți descărca în format .pdf de aici.
Lectură plăcută!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats