miercuri, 9 noiembrie 2011

Adio Microsoft! Bine ai venit Linux Ubuntu! De ce linux este mai bun decat windows

0 Comentarii
De vreo câteva luni de zile am renunțat definitiv la produsele Microsoft. Nu mai folosesc nici Windows, nici MS Office, nimic. Un produs atât de instabil precum Windows chiar nu-și merită banii. Ce să mai vorbim dacă adăugăm costurilor sistemului de operare și costul pachetului Office și a tuturor progrămelelor pe care le folosim în mod regulat.
Și dacă ne gândim și la alternative.. crack-uri, patch-uri și alte prostii de genu, chiar nu merită efortul atâta timp cât există un sistem de operare mult mai fiabil, stabil și ce e cel mai important, gratis! Linux Ubuntu.
Deși pare un tărâm S.F. pentru utilizatorul de rând, Ubuntu vine cu o interfață grafică extrem de prietenoasă, simplu de folosit. Primele avantaje care mi-au sărit în ochi, în afară de costul 0 al produsului, au fost acelea că:
1. Spre deosebire de Widows, care merge bine doar la un ”clean install”, Ubuntu merge bine chiar și după perioade lungi de timp, stabilitatea sistemului este net superioară.
2. Timpul de Boot este mult mai mic, sistemul fuge chiar și pe configurațiile low-end.
3. În funcție de necesități există diverse distribuții Linux care fac față cerințelor. Există, spre exemplu, o distribuție numită Puppy Linux, ale cărui cerințe de sistem sunt minim 166Mh la procesor si 128 Mb ram, 128 Mb spațiu pe hard.
4. Linux rulează de pe orice mediu! Poate fi rulat de pe un stick, de pe un CD, de pe un card de memorie. NU ai nevoie de HDD pentru instalare, astfel poți reînvia un calculator vechi de prin garaj sau pivniță. ;)
5. Nu ai nevoie de antivirus. Până acum nu am avut probleme cu virușii, pentru că sistemul de operare este în așa fel gândit, încât nu poate fi infectat. Dacă totuși esti paranoic, există antiviruși gratuiți pentru Linux, unul dintre ei fiind Clam AV.
6. Orice produs cu care te-ai obișnuit pe Windows, îl găsești pe Linux, gratuit! Astfel MS Office îl înlocuiești cu Libre Office, BSplayer cu SMplayer, Winamp cu Banshee, editor foto cu GIMP, editorul video cu Open Shot, arhivator/dezarhivator e 7zip și lista poate continua.
7. Dacă totuși ești pasionat de jocuri, există posibilități de a juca jocurile preferate în Linux folosind un emulator numit Wine sau PlayOnLinux.
8. Aceeași soluție de mai sus se poate aplica și tuturor aplicațiilor pe care le foloseai în windows.
    Personal, din toate distribuțiile folosesc Ubuntu, mi se pare cel mai ”user friendly”. Această distribuție este updatată în mod curent, iar o dată la 6 luni distribuția își schimbă numărul, primind un update general. Cel mai nou update a adus distribuția Ubuntu Natty Narval 11.04 la Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 cu câteva săptămâni în urmă. Procesul de update este ușor de făcut, de regulă primești înștiințarea  într-un mod intuitiv.
    De menționat faptul că Linux nu mai folosește aceeași structură de identificare a partițiilor. De exemplu de vreme ce în windows avem C:, D:, E: etc, în Linux avem /home, /boot, /swap șamd.  
    Toate aplicațiile se instalează și dezinstalează folosind Ubuntu Software Center, un fel de piață a tuturor aplicațiilor disponibile, updatate la zi. E foarte important, mai ales pentru începători, să se folosească acest mod de instalare.
     În ceea ce privește interfața grafică, Ubuntu e cu 100 de clase peste Windows, având o sumedenie de efecte grafice menite să reflecte personalitatea utilizatorului în desktopul și  interfața acestuia. Personal îmi plac ferestrele care se închid/deschid  în flacări, efectele de planetă în spațiu când schimb desktopul sau chiar desktop Cube șamd. Nu prea există limite la cât de mult poți customiza totul. Chiar și un novice poate personaliza totul, având doar cunoștințele de bază. 
     Dacă până acum nu am convins, recomand totuși să intrați pe pagina oficială Ubuntu și să încercați instalarea WUBI de aici, e Linux instalat în interiorul Windows-ului care orice altă aplicație, număi că vă oferă optiunea de a alege la Boot ce să pornească. Puteți experimenta cu el fără a face schimbări sistemului, putând fi dezinstalat din control pannel cu funția add/remove.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats