sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Vrei o bursă Erasmus? Ce trebuie să faci?

0 Comentarii
Inspirat de o tânără dornică să ia o bursă Erasmus, m-am gândit că ar fi indicat să postez și aici pașii ce trebuie urmați. În primul rând trebuie identificat coordonatorul programului Erasmus pe facultate. Dacă această persoană nu există, din diverse motive, la nivel de Universitate există un ”Birou Internațional” ce se ocupă de toate parteneriatele. De aici înainte lucrurile sunt relativ simple pentru că se pot obține toate informațiile necesare. Un lucru interesant pe care l-am aflat este acela că în cazul în care nu există un parteneriat satisfăcător, poți oricând aborda o Universitatea ce-ți satisface nevoile și cerințele sau exigențele, dar acest proces este unul de durată, iar recomandarea mea ar fi să te mulțumești doar cu ceea ce găsești expus ”pe tavă”.
Foarte important de reținut este faptul că ai nevoie de o medie generală de minim 8 și trebuie să fii integralist (fără restanțe), condiție fără de care nici să nu te gândești să te duci la interviu.
Bursele Erasmus sunt de două feluri: de plasament și de studiu. De plasament sunt, de regulă, de 3 luni, iar de studiu pe maxim un an, dar cu opțiunea de a continua la facultatea gazdă pe banii tăi, ceea ce e foarte, foarte costisitor. De exemplu, în UK un an universitar te-ar costa cam 8-10 mii de lire (tuition fee, cazare, mâncare și eventualele cheltuieli neprevăzute, plus că doar nu vei sta doar în casă). 
Recomandarea mea ar fi ca, pentru început, să încerci bursa de plasament. Această bursă are în vedere mai mult formarea profesională și dobândirea anumitor aptitudini specifice. Nu presupune participarea la cursuri, ci mai mult un mentorat sub grija unui îndrumător al instituției gazdă. După această experiență te poți autoevalua destul de obiectiv și realizezi cât de bine ai făcut față provocărilor lingvistice. La întoarcere ți se va echivala un curs pe un semestru. 
După experiența mobilității de plasament, dacă ai făcut față cu brio, poți să te gândești și la bursa de studii. Provocarea acesteia va fi mult mai mare. Dacă la cea de practică nu prea ai cu ce să o dai în bară, acum trebuie să treci de toate examenele instituției gazdă cu notă minimă. Undeva în contract se stipulează să te întorci nu X număr de credite, dacă nu, trebuie să returnezi bursa (și e destul de mult, în jur de 4500euro), plus că riști să repeți anul. O strategie bună ar fi să iți iei unul sau două cursuri în plus. 
Nu recomand experiențe pe mai puțin de un an universitar. Personal am stat 10 luni și experiența mea nu are termen de comparație cu a celor ce au stat doar un semestru. Pentru o experiență studențească deplină, de neuitat, 9-10 luni e un ”must have”! 
Examenele diferă ca și grad de dificultate de la o Universitate la alta. La unele instituții gazdă studenții erasmus sunt tratați superficial, pe când în alte locuri nu ai parte de nicio circumstanță atenuantă. E importantă informarea în această privință de la studenții care au fost înaintea ta la instituția pentru care optezi, pentru a nu regreta mai târziu alegerile făcute. Oricum, nimic nu este imposibil! Dacă cei dinaintea ta au trecut cu brio, probabil că și tu vei reuși. Cert este că nu trebuie să pornești cu ideea că vei fi tratat diferit de un student nativ, pentru a nu suferi vreo depresie când vezi cât ai de învățat pentru examenele de acolo (unde am fost eu plecat am dat un singur set de examene la sfârșit de an).
După ce te-ai hotărât unde vrei să pleci și când are loc interviul, nu-ți mai rămâne decât să te gândești și să visezi. Dacă îndeplinești condiția eliminatorie (8 + integralist), probabil că ai toate șansele să pleci. Concurența nu e prea mare, majoritatea studenților nici nu se gândesc la așa ceva. 
Pentru cei care au luat Cambridge, TOEFL sau mai știu eu ce, au scăpat de o formalitate în plus la dosar. Dacă nu ai bani suficienți sau timp pentru așa ceva, interesează-te unde se dă examenul pentru atestat de limbă (de regulă e pe la Facultatea de Limbi) și costă undeva la 50 ron, numai că are valabilitate doar pentru situția de față, după care nu mai ai ce face cu el.

Succes!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats