sâmbătă, 21 iulie 2012

Fumatul și bolile circulatorii

0 Comentarii

Nicotina, dar şi substanţe din gudronul rezultat prin arderea tutunului, favorizează apariţia plăcilor de aterom, practic ateroscleroza, vasele pierzându-şi elasticitatea şi opunând o mai mare rezistenţă la curgerea fluxului sanguin. Drept consecinţă, când sunt obstruate vasele sanghine pot apare hipertensiunea arterială şi/sau deficienţe circulatorii la nivelul membrelor („arteriopatii”) care se pot solda cu amputarea acestora sau anevrisme ale arterelor mari. Dacă obstrucţia se localizează la nivelul arterelor coronare, există riscul major de a se produce infarcte miocardice iar în cazul vascularizaţiei creierului apariţia accidentelor vasculare cerebrale. 
Arteriopatiile sunt de multe asimptomatice, motiv pentru care se descoperă atunci când vasele sunt foarte îngustate şi este necesară amputaţia. Durerea la nivelul picioarelor care apare la mers şi dispare la repaus, senzaţia de picioare reci ori de furnicături, sunt semne ale arteriopatiei. Ele sunt de aproape 3 ori mai mare mai fecvente la fumători.

Fumatul este factorul predictiv cel mai important pentru evoluţia bolii: la fumători, simptomele apar aproximativ cu 10 ani mai devreme iar rata amputaţiilor este dublă. Bendermacher et al. ATENŢIE! Rapid după renunţarea la fumat, durerea începe să se diminueze iar distanţa de mers fără durere creşte semnificativ!
Riscul unui anevrism abdominal este de 5,5 ori mai mare la cei care fumează mai mult de 25 ţigări/ zi şi este mai frecvent la bărbaţi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats