vineri, 20 iulie 2012

Fumatul și bolile coronariene

0 Comentarii

Studiu: Fumatul creşte riscul de infarct miocardic non-fatal de 3 ori faţă de nefumător (Teo. Lancet. 2006, 368:647-658), in contextul in care femeile fumătoare sunt cu 25% mai predispuse să dezvolte afecţiuni ale inimii (coronariene) în comparaţie cu bărbații.
Fumatul este considerat ca fiind cea mai importantă cauză responsabilă de producere a bolii arterelor coronare (American Heart Association). Şi alte afecţiuni cardio-vasculare sunt influenţate de fumat: boala ischemică coronariană, degenerescenţa miocardică, anevrismul aortic, ateroscleroza, tromboza cerebrală, hipertensiunea arterială.
Fumătorii fac de 5 ori mai frecvent anevrisme ale arterei aorte faţă de nefumători. Fumatul este incriminat şi în tulburările de ritm cardiac, îndeosebi fibrilaţia ventriculară, moartea subită şi chiar stenozele de arteră carotidă (mai frecvente la hipertensivii cu hipercolesteromie): riscul de moarte subită de cauză cardiacă este de 2,3 ori mai mare! 

Riscul de boală cardiacă crește cu: numărul de ţigări fumate, profunzimea inhalării, vârsta la care a început fumatul. 
Fumatul creşte riscul atât pentru infarct miocardic acut (IMA) neletal, cât şi letal. De exemplu, riscul pentru IMA non-fatal este, în medie, de 3 ori mai mare faţă de nefumător dar, la fumătorii zilnici de cel puţin un pachet şi cu cât vârsta de până în 40 de ani, riscul este de 7 ori mai mare comparativ cu nefumătorii. Chiar dacă persoana nu decedează, calitatea vieţii este dramatic redusă, cu atât mai mult cu cât este în plină perioadă activă a vieţii.


Femeile care iau anticoncepţionale şi fumează au un risc foarte ridicat pentru apariţia infarctului. În cazul femeilor care asociază tabagismul cronic cu administrarea de anticoncepţionale pe perioade lungi de timp, infarctele se produc, în general, la o vârstă foarte tânără, multe dintre ele fiind constatate în jurul vârstei de 30 de ani.
Nicotina, dar şi substanţe din gudronul rezultat prin arderea tutunului, favorizează apariţia plăcilor de aterom, practic ateroscleroza, vasele pierzându-şi elasticitatea şi opunând o mai mare rezistenţă la curgerea fluxului sanguin. Drept consecinţă, când sunt obstruate vasele sanghine pot apare hipertensiunea arterială şi/sau deficienţe circulatorii la nivelul membrelor care se pot solda cu amputarea acestora sau anevrisme ale arterelor mari. Dacă obstrucţia se localizează la nivelul arterelor coronare, există riscul major de a se produce infarcte miocardice iar în cazul vascularizaţiei creierului apariţia accidentelor vasculare cerebrale.
ATENŢIE! După doar un an de la renunţarea la fumat, se înjumătăţeşte riscul de IMA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats