marți, 17 iulie 2012

Fumatul și cum afectează pielea și dinții

0 Comentarii


   Fumatul este un duşman redutabil al unui ten curat, luminos, frumos, şi, în general, al pielii cu aspect sănătos. Pentru că fumează din adolescenţă şi datorită reclamelor care asociază fumatul cu emanciparea, femeile nu-şi dau seama cât de mult le este afectat aspectul pielii decât după ce nu mai fumează.
   Nicotina produce constricţia vaselor de sânge, prin urmare tegumentul primeşte mai puţin oxigen şi mai puține substanţe nutritive. În plus, regenerarea celulară este diminuată, ceea ce explică multe din caracteristicile „feţei de fumător”.
   În plus, prin piele se elimină şi unele substanţe conţinute în fumul de ţigară, ceea ce creşte expunerea tegumentului la substanţe toxice şi, în consecinţă, îmbătrânirea prematură.
   La nivelul cavităţii bucale principalele efecte negative ale tutunului sunt:
  • leucoplazia, definită ca o placă albă, limitată la mici zone circumscrise sau mai extensivă şi având potenţial malign;
  • stomatita nicotinică care se prezintă ca o keratoză palatină difuză cu inflamaţia cronică a glandelor salivare palatine.
  • boala periodontală („parodontoza”) implică toate structurile de suport ale dinţilor. Fumatul este factor de risc major – risc de 4 ori mai mare la fumători.
  • Cariile dentare sunt de 3 ori mai frecvente la fumători datorită plăcii dentare care favorizează dezvoltarea bacteriilor. Modificările salivare sunt frecvente: la marii fumători, se observă scăderea salivaţiei datorită inhibării receptorilor de tip nicotinic ai sistemului neurovegetativ. Răspunsul la detartraj este mai puţin bun, fiind necesar a fi realizat mai des. Grossi, 1997
  • tulburările de gust şi miros au fost consemnate la fumători într-o proporţie mai mare. O consecinţă este lipsa de apetit alimentar, „indiferenţa” faţă de alimentaţie dar şi faptul că nu percep mirosul neplăcut al propriilor haine şi al propriei persoane.
       Riscul de eşec al implantului dentar este crescut la fumători, atât în prima etapă, de osteointegrare, cât şi după punerea implantului:
  • fumatul favorizează apariţia bolii peri-implantare datorită riscului crescut de complicaţii infecţioase
  • cicatrizarea patului receptor, la nivelul interfaţei os-implant, este diminuată De Bruyn şi Collaert, 1994
  • igiena deficitară are impact mai important asupra pierderii osoase marginale

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Go stats